dilluns, 5 de desembre del 2016

Ens ha deixat en Llorenç Planes de la Catalunya del Nord

Ens arriba la mala notícia que ens ha deixat el patriota de Catalunya Nord Llorenç Planes



Costoja (Vallespir), 29 de març de 1945 
4 de desembre de 2016

Llorenç Planes  és un escriptor i polític nord-català molt influent en el moviment catalanista de la Catalunya del Nord.

Va nàixer en una casa de pagès a Costoja (Vallespir) el 1945, a prop de la frontera d'estat. Passà la seva joventut pels voltants d'aquest ròdol i només va ser quan féu 16 anys que començà a allunyar-se de la terra nadiva. Se n'anà primer a Perpinyà per a estudiar el batxillerat i més endavant a Tolosa on estudià enginyeria agrònoma.

La seva trajectòria professional el portà més al nord encara, hagué de passar dos anys a Dijon en una escola de funcionaris del Ministeri francès de l'Agricultura i després del servei militar, visqué uns quatre anys a Orlhac (Alvèrnia) i d'ençà el 1975 va residir a París abans de tornar a la Catalunya del Nord uns quants anys després.

Donà classes d'agricultura a Tesà (el Rosselló), alhora que fou encarregat d'aquesta matèria a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada (el Conflent) des del 1973, des d'on procurà tractar de manera comuna els problemes dels agricultors de la Catalunya del Nord i de la Catalunya del Sud. Va col·laborar amb el Grup Cultural de la Joventut Catalana i amb el Comitat Rossellonès d'Estudis i Animació (CREA). Del 1970 al 1978 fou redactor de La Falç. El 1986 fou un dels fundadors d'Unitat Catalana, i el 1989 substituí Andreu Barrere en la presidència, càrrec en el qual fou renovat el 1993.

Inspirat per l'analogia amb Euskadi Nord i Euskadi Sud, va encunyar el terme Catalunya Nord, reflectit per primera vegada en El petit llibre de la Catalunya Nord, publicat el 1974.

Fou regidor (1995-2001) i tinent d’alcalde (1998-2001) de Sant Nazari de Rosselló.


Les seves obres són:
El petit llibre de Catalunya-Nord (Lluita per un "Rosselló" català) (1974)
Els vins del Rosselló (1980)
Per comprendre Catalunya Nord. De la identitat desnaturalitzada a l'esperança de futur (2012)

El diari Avui li dedicava aquesta entrevista el novembre del 2012

Demà a Radio Arrels en parlaran a "El matiner" a les 8h30 amb el nostre invitat Jaume Roure, company del partit Unitat Catalana duran molts anys.

.

.