dissabte, 17 d’octubre del 2015

S’ha mort l’històric líder valencianista Francesc de Paula Burguera



Francesc de Paula Burguera, un dels líders històrics del valencianisme, s’ha mort a vuitanta-set anys. Francesc de Paula Burguera i Escrivà havia nascut a Sueca i era periodista. A la fi del franquisme va fundar el Partit Demòcrata Liberal del País Valencià (PDLPV) juntament amb Joaquim Muñoz Peirats, del qual va ser secretari general, i va ésser elegit diputat al congrés el 1977 formant part de la coalició UCD.

Quan la coalició UCD es va convertir en un partit, Burguera deixà el grup parlamentari centrista i passà al grup mixt.

Tot seguit va fundar el Partit Nacionalista del País Valencià (PNPV) l’octubre del 1978, que el 1982, junt a l’Agrupament d’Esquerres, donà lloc al naixement de la Unitat del Poble Valencià (UPV), embrió de l’actual Bloc Nacionalista Valencià.

Burguera es va retirar de la política l’any 1983 i va seguir la seua tasca deperiodista, però les seues opinions i la seua referència van continuar essent molt importants per al nacionalisme valencià. Entre el 2005 i el 2008, Burguera va presidir la plataforma cívica Valencians pel Canvi.

La Intersindical Valenciana i Escola Valenciana s’han afanyat a lamentar la pèrdua d’aquest referent polític i cultural valencià i a expressar la condol a la família.

La cerimònia de comiat serà dilluns a Sueca.


Notícia de Vilaweb

.

.