dilluns, 19 de gener del 2015

Homenatge a Víctor Torres en el centenari del seu naixement




Víctor Torres i Perenya (Lleida, 19 de gener de 1915 - Lleida, 19 de juny de 2011).

Fou membre de la Joventut Republicana de Lleida, fundada pel seu pare el 1915, i milità a ERC des de la seva fundació el 1931. També va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona, on s'afilià a la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC). Va lluitar a la guerra civil espanyola en la Columna Macià-Companys i fou comissari polític d'ERC abans d'exiliar-se a França el 1939. Amb la seva família va viure a Oceja, Lió i finalment a Montpeller, on es diplomà en civilització francesa a la seva universitat.

A l'exili fou Secretari General de la Presidència de la Generalitat de Catalunya a l'exili durant el mandat de Josep Irla i Bosch (1948-1954) i, més tard, col·laborà extraoficialment amb el president Josep Tarradellas i Joan. Ha estat membre de l'Ateneu Popular de Ponent, d'Òmnium Cultural, del Centre Comarcal Lleidatà, del Canigó (Montpeller) i de l'Agrupació Sardanista de Lleida.

El 1976 va tornar a Catalunya i es reincorporà a la direcció d'ERC. Va ser vocal de la Comissió mixta de traspassos Generalitat-Estat el 1977. A les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980 i de 1984 fou elegit diputat per al Parlament de Catalunya, on fou designat com a senador a Madrid el 1980 i el 1982, on fou vocal de la Comissió de Defensa. També ha estat conseller general de la Caixa d'Estalvis de Catalunya. El 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi.

inf. de la viquipèdia.
Acte d'homenatge d'ERC Lleida pel centenari:

Acte sobre la Columna Macià-Companys amb la participació de Torres organitzat per Fundació Josep Irla i ERC Lleida:





.

.