diumenge, 12 de maig del 2013

Carrasco i Formiguera, un crit per Catalunya al Castell de Montjuïc

Des del 10 d'abril fins al 30 de juny a la sala 20 del pati d'armes es pot visitar l'exposició Una vida per la llibertat que fa un repàs a la figura del polític català

Manuel Carrasco i Formiguera
Manuel Carrasco i Formiguera a la taula presidencial de l'Aberri Eguna del 1933 a Sant Sebastià

El 9 d'abril de 1938 sota el crit de 'Visca Catalunya lliure' Manuel Carrasco i Formiguera va ésser executat a Burgos per ordre de general Franco. Commemorant el 75 aniversari de la seva mort la família del polític i activista català, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona han organitzat una exposició que presenta a la figura i alguns dels moments més emblemàtics de la seva carrera. A la inauguració de l'exposició, coincidint amb la data del seu afusellament, han assistit familiars de Manuel Carrasco i Formiguera, el tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias i la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.
Dedicat a lluitar per les llibertats dels catalans, el dret a l'autodeterminació, la independència de Catalunya i la defensa de la democràcia, Carrasco i Formiguera va morir afusellat a mans del règim franquista, després de ser condemnat en un judici sumaríssim per un tribunal militar.
L'exposició recull fotografies, vídeos, documents històrics i articles de premsa i vol ser una mostra del que va significar aquesta figura en la lluita per la seva pàtria i el coratge que va mostrar fins el final defensant els seus ideals.
Manuel Carrasco i Formiguera (Barcelona, 1890 – Burgos 1938) és un dels màxims exponents del nacionalisme català de la primera meitat del segle XX. Va militar a Acció Catalana i a Unió Democràtica de Catalunya, formacions polítiques des de les quals va defensar el catalanisme i la legalitat republicana.
Elegit regidor de l’Ajuntament de Barcelona l’any 1920, va ser represaliat per Primo de Rivera per la seva oposició a la dictadura. Amb l’adveniment de la II República el 14 d’abril de 1931, Carrasco va entrar a formar part del govern presidit per Francesc Macià, com a conseller de Sanitat i Beneficiència. Diputat, després, a les Corts Constituents de la República, va defensar  aferrissadament l’Estatut de Núria aprovat a Catalunya.

.

.