dissabte, 5 de gener del 2013

Vicenç Albert Ballester i Camps


 
Un record a Vicenç A. Ballester, considerat dissenyador de la bandera estelada, un patriota molt oblidat que creà l'ensneya que avui tots onegem amb orgull, la quatribarrada amb estel. Sobre la seva figura i l'estelada trobareu molta informació al llibre L'origen de la bandera independentista.

 
Vicenç Albert Ballester i Camps (Barcelona, 1872 - el Masnou Maresme, 1938) fou un actiu nacionalista català, considerat per alguns el dissenyador i difusor de la bandera estelada. Havia treballat a la marina mercant com a pilot, però ho deixà i es dedicà a les activitats catalanistes. El 1901 fou membre del Foment Autonomista Català i cap de La Reixa, i com a tal organitzà els actes de l'onze de setembre de 1908 que li costaren una condemna a presó. Milità també en l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana i el 1903 fundà la revista La Tralla, on firmava amb els pseudònims VIC (Visca la Independència de Catalunya) i VICIME (Visca la Independència de Catalunya i Mori Espanya). Milità a l'Associació Nacionalista Catalana. Col·laborà també al butlletí del CADCI i formà part d'Unió Catalanista.
El 1918, un cop acabada la Primera Guerra Mundial, fou un dels impulsors del Comitè Pro Catalunya, que volia donar difusió a l'esforç dels Voluntaris Catalans en la Primera Guerra Mundial per tal de demanar a la Societat de Nacions que donés suport la independència de Catalunya. Va donar suport a la campanya exterior d'Estat Català i Francesc Macià, tot i que fou crític amb la invasió des de Prats de Molló. Fou des del 1924 el darrer president d'Unió Catalanista, i amb ell es va convertir en partit polític i adoptà l'independentisme com a ideari. Col·laborà amb nombroses revistes catalanes d'Amèrica, com Ressorgiment de Buenos Aires i La Nova Catalunya de l'Havana. Greument malalt, va morir poc abans de finar l'ocupació franquista de Catalunya.

La Tralla - Octubre de 1938, número dedicat al seu traspàs.


Dibuix de J. Altimira. Al centre hi trobem un retrat de Ballester i l'inscripció "Nasqué a Barcelona el 18 de setembre de 1872 i morí al Masnou el 15 d'agost del 1938





Imatge de balcons engalanats amb l'estelada i la bandera europea, en motiu de la Diada de Catalunya l'any 2012. Fotos: Reuters.

.

.