dimarts, 28 d’octubre del 2008

Ha mort Francesc Espriu, membre fundador del Front Nacional de Catalunya el 1940

A l'edat de 92 anys, ha mort Francesc Espriu, membre de la primera generació de militants del clandestí Front Nacional de Catalunya (FNC), creat l'any 1940.
Combatent a la guerra al front de l'Ebre, va ser ferit greument, i en la retirada republicana va ser internat al camp de concentració d'Argellés, a la Catalunya Nord. Ja com a membre de l'organització político-militar FNC, va tornar a Barcelona per participar en les xarxes d'informació del bandol aliat en la Guerra Mundial, fins que va ser capturat per la policia d'ocupació. Espriu fou un dels convidats a parlar en la presentació pública de la Comissió del Centenari de la bandera estelada que es va celebrar a la seu nacional d´Òmnium Cultural de Barcelona el passat 14 d'abril.
Ell representava una part de l´independentisme, format per patriotes catalans que després de la derrota contra el feixisme el 1939, veia clar que calia ajudar als aliats passant aviadors britànics, francesos, nord-americans, i refugiats jueus entre la frontera espanyola i francesa. El dimecres dia 29 serà acomiadat en el tanatori de Collserola a les 12 h. Comunicat de l'Associació Patriòtica 1640 Companys i companyes, el nostre amic i militant fundador del Front Nacional de Catalunya, Francesc Espriu s’ha mort, descansi en pau. L’acomiadarem al tanatori de Collserola el dimecres dia 29 a les dotze. L’Associació Patriòtica Catalunya 1640 recorda i honora la tasca patriòtica del Francesc Espriu, mestre de molts de nosaltres, i dóna el condol a la família. Us encoratgem a seguir el seu exemple de compromís amb la Nació durant tota la seva vida. Si accediu a qualsevol dels actes de la nostra Associació hi podreu veure en Francesc Espriu participant activament. Reproduïm uns versos que la Montserrat Manent va fer per al díptic d’homenatge a l’Antoni Malaret (amic i company cofundador del Front Nacional de Catalunya del Francesc Espriu) el 20 de març de 1992 amb motiu del seu 75è aniversari, díptic del qual em va fer la portada en Francesc Espriu,

HAS ESTAT FIDEL,
HOME I ETS REBEL DE CAUSA JUSTA.
TRIARES DRECERES I CIMALS:
AVUI, FILL DE LA TERRA,
DEL TEU SOLC,
QUE ANTANY VESTIRES DE GRANA I ESQUEIX,
EN COLLIM BLAT I OLIVES I VI NOVELL D’ESPERANÇA.
DEL SOL I DE LA SANG N’HAS MANLLEVAT SENYERA.
ENGENDRAT DE NACIÓ LLIURE,
MESTRE AMB NORD DE LLUITA FRANCA,
L’ONADA BLAVA I L’ESTEL,
ET CONFIGUREN PASSAT I FUTUR:
EL PRESENT SOM TOTS NOSALTRES,
HOMES I DONES I TERRA I MAR I CEL I FOC I LLIBERTAT.

.

.